MEYVELERİN FAYDALARI

Vücudumuzun başlıca düşmanı olan kolesterol hiçbir meyvede yoktur. Meyveler doğal şeker içerir, ne kadar çok meyve tüketirsek beynimizdeki sinir hücreleri de o kadar gelişir, meyve yemek hafızamızı canlandırır. Meyveler mükemmel lif kaynağıdır.

ANANAS

Faydaları:
Antioksidan koruma sağlar ve bağışıklık sisteminin destekçisidir. Bunun sayesinde bağırsakların temizlenmesini sağlar. Sağlıklı bir diyet meyvesidir. İçerdiği su miktarı da fazla olduğundan zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Mineral bakımından oldukça zengindir ve 16 minerali ihtiva eder. Bu bakımdan faydaları da fazladır.


ÇİLEK

Faydaları:
Çilek toplumumuzda da en çok sevilen ve tüketilen meyveler arasında yer almaktadır. Vatanı Amerika olan bu meyve, ülkemizde; İstanbul, Uludağ, Zonguldak, Bolu, Rize, Samsun ve Ankara’da yetiştirilmektedir. Pembe renkli ve kokulu bir bitki olan çilek oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilekte bol miktarda demir ve fosfor bulunmaktadır. Ayrıca C, B ve K vitamini açısından da zengindir.


ELMA

Faydaları:
Elma kabuğunda bulunan triterpenoids maddesi kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelliktedir. Kalın bağırsak kanseri, karaciğer kanseri, göğüs kanserine yönelik koruyucu özelligi elma kabuğundaki triterpenoids adlı maddeden kaynaklandığı düşünülmektedir. Elma suyu, kötü kolesterolün oksidasyonunu engellemesinin yanında vücudu sigara gibi zararlardan temizleme özeliği de vardır. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre her gün düzenli elma yiyenlerin yemeyenlere göre kalp krizi riskinin daha düşük olduğu görülmüştür.


KAYISI

Faydaları:
İçerdiği bol miktardaki B vitamini sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bulunan kayısı, bağırsakları çalıştırıcı özelliğiyle kabızlığa da iyi geliyor. Beynin düzenli çalışmasını sağladığı gibi stresi de azaltır. Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir.


KİVİ

Faydaları:
A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Ayrıca kanser, nezle, grip, soğuk algınlığı, kolesterol, tansiyon gibi hastalıklara iyi geliyor. Yapılan son araştırmalarda günde iki kivi tüketmenin vücutta kötü kolesterol (LDL) seviyesini azalttığı, iyi kolesterol (HDL) seviyesini ise artırdığı, özellikle aspirinin yan etkisine maruz kalan kalp hastaları için kivi önerilmektedir. Düşük kalorisi sayesinde kilo almaksızın formun korunmasında, spor sonrası veya sıcakta terleme ile kaybedilen elektrolitlerin karşılanmasında sıkça tüketilen bir meyvedir. Kivide bulunan serotonin maddesinin stresi azalttığı, inositolinin ise depresyona iyi geldiği ve diyabet hastalarının şeker oranını düzenlemede de pozitif yönde etkili olduğu saptanmıştır.


LİMON

Faydaları:
C vitamini başta olmak üzere A ve B vitaminleri açısından zengin bir besin meyve olan limon, kalp krizi, kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok sağlık problemine karşı vücudu korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. C vitamini deposu olarak bildiğimiz limon, aslında içinde pek çok faydalı şeyi barındırıyor. Potasyum ve lif oranı da yüksek olan bu narenciye ürününü tüketmek için harika sebepler var. Kansızlığa karşı iyi gelmesinden mikrop öldürücülüğüne kadar birçok faydası bulunan limon, rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafiflettiği gibi, ateşi ve tansiyonu da düşürür.


NAR

Faydaları:
Nar, lezzetli bir meyve olmasının yanında besin değerleri açısından da oldukça yararlıdır. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır. Narın Faydaları - Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur. - Meme kanseri riskini azaltır. Bilim adamları, testlerde, narın içindeki "ellagitannins" adlı kimyasalların, kanser hücrelerinin çoğalmasına sebep olan östrojen hormonunun üretimini engellediğini belirlediler.


PORTAKAL

Faydaları:
Dünyada en çok tüketilen ikinci meyve olan portakal, soğuk algınlığından felce kadar birçok hastalığa iyi geliyor. C vitaminin deposu olan portakaldan günde bir adet yemek, bir insanın günlük 60 mg olan C vitamini gereksinimi karşılıyor. Hem C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değildir. Kış aylarının vazgeçilmez ve en bilindik meyvesidir. Elmadan sonra dünyanın en çok tüketilen meyvesi olan portakal, asırlar boyu az bulunan bu nedenle lüks lezzetler arasında yer almıştır. Portakalda P, A, C, D ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, magnezyum ve protein bulunur.


VİŞNE

Faydaları:
Yoğun çalışma günleri, stres ve düzensiz yaşam; uyku düzenimizi bozarak kronik yorgunluğa neden oluyor. Bilimsel araştırmalar; vişne yemenin ve suyunu içmenin, vücuttaki melatonin seviyesini yükselttiğini, stres, uykusuzluk ve strese bağlı rahatsızlıklardan vücudu koruduğunu kanıtlıyor.
Kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyvedir. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne, A ve C vitaminleri ile sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Vişne yüksek oranda beta-karoten, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Kiraz vişne ile benzer özellikler taşır. Her iklim koşulunda yetişmekte olan vişne ülkemizin de her bölgesinde yetiştirilmektedir.


ŞEFTALİ

Faydaları:
Tüylü yüzü ve tatlı tadı ile tercih edilen meyvelerden olan şeftali adeta bir şifa deposu. Vitaminleri ile potasyum açısından zengin olan şeftali, B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengindir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini de barındırır.
İyi bir karbonhidrat kaynağı olan şeftalinin, sindirim kolaylığı sağlamasından, ter ile atılan potasyumun karşılanmasına yardımcı olmasına kadar birçok faydası bulunmaktadır.
- Ağız kokusunu alır.
- Kanı zehirlerden temizler.
- Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.
- Çiçekleri kabızlığı giderir.


KARADUT

Faydaları:
Karadut çok iyi bir antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmesini sağlarlar. A vitamini, K vitamini, B grubu vitaminleri, demir, potasyum ve fosfordan zengindir. Dut aynı zamanda antosiyanin, lutein, ksantin ve beta-karoten gibi önemli antioksidanların kaynağıdır.